Organizace foodeducators, která se zabývá vzděláváním v oblasti potravin a jejich produkce, vyhlásila u příležitosti Světového dne výživy týden aktivit. V rámci tohoto projektu se mohly školy zapojit do výuky a využít materiálů na různá témata. Naše škola ZŠ a PrŠ Čtverka si zvolila téma „Plýtvání potravinami“. Dne 25. října jsme si tedy uspořádali malé posezení, kde jsme se pobavili o tom, jak plýtvání předcházet a v souladu s představenými zásadami jsme rovnou připravili malé občerstvení. Žáci 8.-10. ročníku si vyzkoušeli několik jednoduchých receptů, ve kterých lze využít potravinové zbytky. Upekli jsme štrůdl z potlučených jablek ze zahrádky, z jablečných slupek uvařili čaj a ze starých rohlíků a zbytku sýra zapekli jednohubky. Rádi bychom pozvali rodiče i zájemce z řad široké veřejnosti, aby se do využívání zbytků také zapojili. Inspirovat se můžete například na stránkách organizace www.zachranjidlo.cz.
Mgr. Doroty Hermanová